Nieuwe regels voor pensioen ingegaan op 1 juli 2023

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom zijn er nu nieuwe regels voor pensioen ingegaan. Wat dat betekent voor u? Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen van de nieuwe regels voor pensioen?

Duidelijker en persoonlijker pensioen

Het is nu voor veel mensen niet duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen en hoeveel ze opbouwen na de nieuwe regels voor pensioen. Straks bouwt iedereen pensioen op via een premieregeling. In dit pensioen staat vast hoeveel geld (premie) u en uw werkgever inleggen in uw pensioen. Dit spreken vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, zoals een vakbond of een ondernemingsraad, met elkaar af. Als werknemer ziet u duidelijk hoe hoog de inleg in uw pensioen is en hoe dit bedrag groeit. Dit is uw persoonlijke pensioenvermogen.

Pensioen via uw werkgever kan sneller omhoog met de nieuwe regels voor pensioen

Als het goed gaat met de economie, dan gaat het pensioen via uw werkgever nu soms niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. De nieuwe regels voor pensioen zorgen ervoor dat dit makkelijker beweegt: als het goed gaat met de economie, dan kan uw pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaaggaan.

De nieuwe regels zorgen er wel voor dat de bewegingen minder groot worden als u (bijna) met pensioen bent. Want het pensioen van een jongere werknemer heeft meer tijd om tegenvallers in de beleggingen op te vangen dan dat van oudere werknemers.

Moet ik iets doen?

U vraagt zich misschien af of u nu al iets moet doen met de nieuwe regels voor pensioen. Dat hoeft niet. Zodra duidelijk is wanneer uw pensioen wordt aangepast, krijgt u vanzelf bericht van uw pensioenfonds. Wat u nu al wel kunt doen? U kunt alvast bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd. En hoeveel AOW u straks krijgt. Zo weet u wat u naar verwachting krijgt als u met pensioen gaat. U kunt hiervoor kijken op mijnpensioenoverzicht.nl of op de website van uw pensioenfonds.

Wanneer weet ik wat de nieuwe regels voor mij betekenen?

Pensioenfondsen hebben een aantal jaar de tijd om over te stappen op de nieuwe regels. Dit doen ze ook niet allemaal tegelijkertijd. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenregelingen aangepast zijn.

Zijn er ook dingen die hetzelfde blijven met de nieuwe regels voor pensioen?

Zeker. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje:

  • U ontvangt vanaf uw pensioenleeftijd AOW van de overheid. Ook als de nieuwe regels zijn ingevoerd.
  • Veel mensen bouwen pensioen op via de werkgever. Dat blijft zo.
  • U ontvangt pensioen zo lang u leeft.
  • Overlijdt u? Dan krijgt uw partner vaak een pensioen, ook als u overlijdt voordat u met pensioen bent. Ook blijft u meestal pensioen opbouwen als u arbeidsongeschikt raakt.
  • Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen.

Moet ik straks meer gaan betalen?

Dat is nu nog niet bekend. De hoogte van de inleg wordt niet bepaald door de nieuwe regels. Werkgevers en werknemers maken daar nieuwe afspraken over.

Kan ik zelf kiezen wanneer ik met pensioen ga?

Het blijft mogelijk om eerder of later te stoppen met werken, ook met de nieuwe pensioenregels. Ga met uw werkgever of pensioenfonds in gesprek om te kijken wat er voor u mogelijk is.

Wie kan mijn vragen over de nieuwe regels voor pensioen beantwoorden?

Heeft u een vraag over de nieuwe regels? Neem dan contact op met uw pensioenfonds.

Waar vind ik meer informatie?

Op https://www.pensioenduidelijkheid.nl/. Deze website is een initiatief van vakbonden, werkgeversorganisaties, pensioenuitvoerders en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.