Gepubliceerd op: 18/03/2025
Zienswijze indiener
De indiener van het geschil is bestuurssecretaris bij een woningbouwcorporatie. Vanwege een bestuurscrisis wordt haar gevraagd tijdelijk door te werken na haar formele pensioenleeftijd. Uit loyaliteit en betrokkenheid bij goede volkshuisvesting in haar regio stemt ze hiermee in. Door de niet tijdige communicatie van SPW over de verwachte pensioenindexatie realiseert zij zich niet dat dit haar volgens eigen berekening €35.000 zal kosten.
Deze schade ontstaat door het verschil in indexatie. SPW verhoogt per 1 januari 2023 de pensioenen voor actieve deelnemers met 2,38%, terwijl gepensioneerden een verhoging van 9,84% ontvangen. Dit resulteert in een verschil van 7,46 procentpunt. Dit betreft een verschil van circa vier jaar pensioenopbouw.
Had SPW haar tijdig geïnformeerd, dan had de indiener ervoor gekozen om per 1 december 2022 met pensioen te gaan in plaats van 1 januari 2023.
Ingediende klacht
De klacht betreft niet het verschil in indexatie zelf, maar de te late communicatie hierover, waardoor de indiener geen keuzemogelijkheid en handelingsperspectief meer had. Volgens de indiener is deze informatie cruciaal voor haar besluitvorming.
Standpunt SPW
Het fonds stelt dat het, zoals gebruikelijk, in december formeel het indexatiepercentage heeft vastgelegd en dit de volgende dag op de website heeft gepubliceerd.
Zienswijze Ombudsman
De Ombudsman stelt dat het zeer aannemelijk is dat het pensioenfonds medio augustus al had kunnen voorzien dat er een substantieel verschil tussen beide indexatiepercentages zou ontstaan. Dit was zeer relevante informatie voor de indiener. Desondanks heeft het fonds deelnemers die op het punt stonden met pensioen te gaan niet over dit potentiële risico geïnformeerd.
Zienswijze SPW
Het pensioenfonds betoogt dat de indiener dit zelf had kunnen analyseren, aangezien de onderliggende data openbaar beschikbaar zijn.
Zienswijze Ombudsman
De Ombudsman acht deze verwachting onrealistisch omdat dit een diepgaande kennis van het pensioensysteem vereist.
Advies Ombudsman
Gezien de combinatie van de druk vanuit de werkgever om door te werken en de financiële pensioenschade die hierdoor is ontstaan, adviseert de Ombudsman op basis van redelijkheid en billijkheid om het pensioen met terugwerkende kracht per 1 december 2022 te laten ingaan. Naast het rechtvaardigheidsaspect weegt ook mee dat het pensioenfonds niet heeft voldaan aan de communicatievereisten.
Reactie SPW
Het advies van de Ombudsman wordt door pensioenfonds SPW niet opgevolgd.